Generalitati privind SEO

SEO (Search Engine Optimization - Optimizarea pentru motoarele de cautare) reprezinta procesul de imbunatatire a popularitatii unui site web prin obtinerea unei pozitii cat mai ridicate in rezultatele furnizate de motoarele de cautare.

Optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO) este esentiala in marketingul unui site web deoarece se bazeaza pe ceea ce un utilizator cauta pe Internet. Spre exemplu, un comerciant vrea sa vanda calculatoare cu ajutorul unui magazin electronic. Presupunand ca cele mai utilizate cuvinte in cautare vor fi "calculator", "calculatoare", "PC", "sisteme", web master-ul sau marketerul web va orienta promovarea site-ului web in jurul acestor cuvinte cheie. Ori tinand cont de numarul ridicat de site-uri web specializate in acest domeniu, este evident ca SEO-ul respectiv va fi destul de dificil de pus la punct.

Cuvantul cheie desemneaza expresia sau cuvantul ce se estimeaza a fi folosit intr-o cautare pe Internet prin intermediul unuia dintre motoarele Google, Yahoo, Bing, AltaVista, etc.

Dar cum se realizeaza intreg procesul?

In primul rand optimizarea este facuta prin tehnici organice (rezultatele se vor baza pe calitatea continutului site-ului web) iar pentru o pozitionare si mai buna, web master-ul poate folosi si tehnica de link exchange si linkul sponsorizat.

Tehnicile organice presupun, in mare, urmatorii pasi:
  • Alegerea unui nume pentru domeniul web in care sa existe cel putin un cuvant cheie;
  • Utilizarea cuvintelor cheie in titlu (eticheta title );
  • Utilizarea cuvintelor cheie din heading-uri (etichetele h1, h2, h3);
  • Folosirea aldinelor (bold) pentru cuvintele cheie;
  • Utilizarea descrierilor pentru imagini (alt) si a titlurilor pentru link-uri (title);
  • Optimizarea dupa densitatea link-urilor din interiorul site-ului;
  • Optimizarea dupa densitatea cuvintelor cheie din site;
  • Realizarea unei harti a site-ului (sitemap) atat in format vizualizabil (text) cat si interpretabil de catre robotii de cautare (xml).
O alta tehnica de popularizare a site-ului web este inscrierea in directoarele web ce in primul rand ofera o prezentare a websiteului si mai mult creaza o legatura externa prin intermediul unui link.

Link exchange-ul se bazeaza pe o legatura reciproca intre 2 site-uri, pe cand link-ul sponsorizat este caracterizat prin adaugarea unei legaturi de pe un site ce prezinta interes major, dar pentru care se plateste o anumita suma de bani in functie de anumiti parametrii (durata, cost per click, cost pe mia de impresii).

Un set de tehnici puternice de promovare a site-ului web ce au fost dezvoltate de catre "titanii" Internetului (Google si Yahoo) reprezinta o alta alternativa in acest sens. AdWords si respectiv Yahoo Search Marketing (Yahoo Small Business) implica plasarea de link-uri in mod automat pe site-uri cu continut similar dar non-concurential la site-ul in cauza. Astfel in functie de un buget prestabilit, o legatura spre site-ul dumneavoastra va figura si pe alte site-uri care accepta acest sistem.

In trecut, motorul de cautare Google se folosea si de cuvintele cheie din etciheta meta keywords, insa a renuntat la aceasta metoda din pricina abuzurilor pe care unii web masteri le efectuau pentru o pozitie mai buna. In aceiasi maniera motorul de cautare pedepseste site-urile care nu respecta anumite conditii de optimizare si se folosesc de cele necorecte (text de aceiasi culoare cu fundalul, folosirea excesiva a cuvintelor cheie, zone populate cu cuvinte cheie ce nu apar pe monitor, etc.) prin excluderea temporara sau permanenta din rezultatele de cautare.