Grafica: creion sau calculator?

Aparent foarte multa lume asociaza termenul de grafica strict cu un calculator personal, rezultand in false perceptii asupra acestui proces.

Conform unei definitii din Wikipedia,  grafica desemneaza reprezentarea vizuala pe o suprafata (perete, panza de pictura, monitor, hartie, etc.) cu scopul de a ilustra, informa ori amuza asupra unui eveniment, produs, serviciu etc.

Este destul de clar ca acest lucru nu este strict dependent de utilizarea unui calculator, ci dimpotriva, calculatorul este ultimul mediu ce va fi utilizat pentru a reprezenta ceva sub forma grafica. Folosirea calculatorului in procesul grafic este dictata de raspandirea acelui element sub forma electronica sau multiplicarea sa pe diverse suprafete (hartie, folii de plastic) in cadrul unei tipografii.

Istoria graficii dateaza de mai bine de 42.000 de ani, de la primele picturi regasite in pesteri, trecand printr-o serie de schimbari dealungul timpului, fiind influentata de felul in care fiecare individ isi exprima sentimentele prin intermediul unei reprezentari vizuale.

Grafica este raspandita intr-o gama vasta de forme si domenii de la diagrame, forme geometrice, simboluri, cartografie pana la fotografie, Internet, jocuri si proiectarea de ilustratii. In ceea ce priveste grafica computerizata (realizata prin intermediul calculatorului) avem de-a face cu:
  • Grafica de tip raster - reprezentarea elementelor este de forma unui ansamblu de pixeli (scrierea acestora se face pe biti);
  • Grafica de tip vectorial - in care elementele se regasesc sub forma unor calcule matematice pe procesorul calculatorului;
  • Grafica de tip 3D (tridimensional) - realizata printr-un ansamblu de linii, poligoane, NURBS1, ori alte tipuri de suprafete precum si efecte de luminii, reflexii si umbre ce concura la proiectarea in spatiul 3D a unui obiect.
Grafica comerciala ocupa aria cu acelasi nume, adica promovarea unui produs, serviciu ori prezentarea unui eveniment utilizand tehnici de reprezentare vizuala. Este regasita indeosebi pe fluturasi publicitari, pliante, postere, dar si strict sub forma electronica (grafica tipica site-urilor web).

Software-ul specializat in aceasta arie este cat se poate de variat, regasit atat sub forma comerciala cat si de tip open source. Dintre cele mai cunoscute platforme, vom mentiona:
  • Pentru grafica de tip raster - Adobe Photoshop (comercial), Paint.NET, G.I.M.P. (open source).
  • In domeniul graficii vectoriale - CorelDraw (comercial), Inkscape (open source);
  • Relativ la grafica 3D - 3D Studio Max, Maya (comerciale), Blender (open source).
Concluzionand acest articol vom afirma: grafica este un proces non-dependent de o singura platforma, putand fi realizata intr-o serie de medii succesive, scopul ei fiind, cum afirmam si la debut, de a reprezenta vizual un element, eveniment, o emotie proprie, si asa mai departe.

NURBS - Non-uniform rational B-Spline - model matematic utilizat in grafica pe calculator pentru a ilustra curbe si suprafete.